Sankarit Lahti 2017

sankarit-nayttely-nosto

SANKARIT LAHTI 2017 -taidenäyttely

Lahdessa järjestetään 22.2.-5.3. 2017 pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailut seitsemännen kerran. Kansanjuhla on erityisen merkityksellinen tänä vuonna, kun Suomi täyttää 100 vuotta. Perinteisesti Suomessa etenkin talvilajien voittajat ovat olleet sankareita.

PAINOVOIMA kutsui lahtelaisia yläkouluja Sankarit-näyttelyyn. Kuvataiteiden luokilta mukaan otettiin useiden kymmenien opiskelijoiden töitä Miniprint-teemalla. Näyttely on esillä Sibeliustalon Puusepän Verstaalla 22.2.-5.3. Sibeliustalon aukioloaikoina, ma-pe klo 8-17, sekä viikonloppuisin muiden tapahtumien yhteydessä. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Vuoden 2017 identiteettiä etsimässä
Kansallista identiteettiämme rakennettiin 1800-luvulla mm. kansanrunoja ja -lauluja keräämällä. Syntyi kansalliseepoksemme Kalevala, jonka luoma kuva sankaruudesta piirtyi kultakauden
taiteilijoidemme toimesta kuvalliseen muotoon. 1800-1900-luvun taitteessa syntyneen symbolismin suomalaisen vastineen, Karelianismin myötä kalevalaiset aiheet siirtyivät eri taiteenlajeihin. Väinämöinen, Ilmarinen ja Lemminkäinen jäivät pysyviksi Suomi-sankareiksi mm. Akseli Gallen-Kallelan maalausten myötä. Taide on aina toiminut aikansa kulttuurin soihtuna. Se valaisee, kyseenalaistaa, alleviivaa ja osoittaa. Voidaankin pohtia, miten muun kulttuurimme ohessa kuvataide on mediana muuttunut Suomen itsenäistymisen aikana.

Sankarit-näyttelyssä tutkitaan suomalaisen sankaruuden myyttiä. Onko sankari aina voittaja? Mistä rakentuu kansallinen identiteettimme: mistä syntyy sisu? Mitä on arjen sankaruus? Miten sankarius on löydettävissä itsestä? Ketkä itse asiassa ovat tämän päivän sankareita? Enkä ketkä ovat todelliset sankarit vuonna 2017?

Näyttelyn idea tukee uuden opetussuunnitelmanmukaista taidekasvatuksen mallia. Oppilaiden töistä koottava
Sankarit-näyttely esitellään Lahdessa näkyvästi MM2017-kisojen aikana Sibeliustalossa, Suomi100-foorumin yhteydessä. Näyttelyn avajaisiin kutsutaan paikalle media. Töiden kautta on tarkoitus herättää keskustelua nykypäivän sankaruudesta sekä kansallisesta identiteetistämme – mistä se rakentuu vuonna 2017.

Alkuperäiset teokset on toteutettu kouluilla ja sen jälkeen ne on vedostettu taidegrafiikan menetelmillä Lahden Taidegraafikoiden PAINOVOIMA-pajalla. Töiden tekotapaa ei ole haluttu rajoittaa: ne on saanut toteuttaa esimerkiksi piirustuksen, kollaasin, monotypian, digipiirustuksen ja maalauksen menetelmin.

Näyttely on osana Suomi100-ohjelmaa:
http://suomifinland100.fi/project/sankarit-lahti-2017/

Lisätietoja:
PAINOVOIMA-paja, Lahden taidegraafikot ry
Pekka Litmanen
puh 044 2785923
painovoimapaja@gmail.com